vrijdag 29 juli 2011

Idioot zoekt podium

 Youngmindz

Marco Borsato heeft een poliep. Jan Smit moet zijn winkel sluiten. Er komt géén reünie van Destiny’s Child. En Wesley Sneijder heeft een tatoeage van Yolanthe op zijn buik.


Het is non-nieuws. Eigenlijk gaat het nergens over en het interesseert me helemaal geen bal. Maar wat had ik graag gezien dat de kranten er vol van stonden afgelopen week. Dat Ferry Mingelen met een ernstige blik het nieuws over de poliep van Borsato mijn huiskamer deed binnenkomen. Dat Maarten van Rossem aanschoof bij Uitgesproken om er zijn licht over te laten schijnen. En dat de tatoeëerder van Sneijder eens flink door Clairy Polak aan de tand werd gevoeld. Vooruit, het Amerikaanse schuldenplafond, de honger in de hoorn van Afrika, of de schulden van Griekenland hadden ook gemogen…
Maar dat was allemaal niet het geval. Nee we werden (en worden) elke dag opnieuw lastig gevallen over het gestoorde gedachtegoed van een niet nader te benoemen Noor.

Deze man heeft, zoals iedereen weet, twee vreselijke terreuraanslagen gepleegd. Zoals inmiddels ook wel iedereen weet deed hij dit omdat hij een bepaalde boodschap heeft. En hij gehoord moet worden. Volgens hemzelf dan. Dus wat dacht deze idioot? Hmmm.. op Noorse opiniepagina’s en blogs word ik blijkbaar niet gehoord. Ik moet iets anders verzinnen. Laat ik eens een hoop jongeren neerknallen, misschien dat de wereld dan luistert!

En ja hoor.. de wereld luisterde… Massaal! Zijn 1500 pagina’s (!) tellende manifest is inmiddels door elk zichzelf respecterende krant, tijdschrift, of actualiteitenprogramma uitgeplozen. Anders hoor je er namelijk niet bij. Foto’s van deze terrorist in zijn zelfbedachte uniform sierden wereldwijd de voorpagina’s. En zijn filmpje, dat hij vlak voor zijn daad online plaatste, is volgens LiveLeak al bijna 100.000 keer bekeken… Zonder al die doden had er waarschijnlijk niemand naar het filmpje gekeken!
Begrijp me niet verkeerd.  Bericht alsjeblieft over de aanslagen, over alle onschuldige jonge mensen die de dood vonden. Over het verdriet van alle nabestaanden. De angst van de overlevenden.
Maar geef deze gek niet het podium waar hij letterlijk om vraagt. Want er zijn echt wel nog meer gekken op de wereld die ook gehoord willen worden. Die ook een podium zoeken. Laat dit nou geen voorbeeld voor hen zijn… En laat deze freak geen held worden voor andere gestoorden…

*in deze column is met opzet niet naar bepaalde personen, documenten of video’s gelinkt.*

dinsdag 12 juli 2011

Stem mij naar New York


Het ministerie van Buitenlandze Zaken zoekt een social-mediareporter die in september met hen meegaat naar de VN-top.
Help mij om zoveel mogelijk stemmen en reacties te halen!
Ga naar je facebook, 'like' Nederland en de VN en stem op mij!
Dat kan via deze link: http://www.facebook.com/NederlandendeVN?sk=app_153773201357777&app_data=item_29
Je kan nog tot en met donderdag op mij stemmen!

Ver weg van de bewoonde wereld

IS Online


“Kijk, dit is een CD-rom. Weet je eigenlijk hoe een computer werkt?” Edna  kon haar oren niet geloven. Toen ze net in Amsterdam woonde ging ze met haar Nederlandse vriend mee naar een feestje met zijn collega’s. …Goh, zo’n meisje uit Tanzania…Vast nog nooit een computer gezien. Ze leven daar toch in hutjes. Zonder stroom en ver weg van een waterput? “Dat is écht hoe iedereen hier over mij denkt!, zegt Edna verontwaardigd. Inmiddels woont ze al bijna twee jaar in Nederland en is van Amsterdam naar een rijtjeshuis in IJmuiden verhuist.  Vanavond is Edna op mijn feestje en hoopt op niet wéér dezelfde vooroordelen.

“Ach, nu ben ik er wel aan gewend hoor. Dat mensen denken dat ik dom en ondervoed ben omdat ik uit Afrika kom”, zegt ze lachend. “Maar wat heb ik die collega toen vervloekt, zeg!” Ze zucht. “Weetje, ik kan het mensen niet eens kwalijk nemen. Het enige wat jullie over Afrika horen gaat over honger of over oorlog. En als jullie dan naar Afrika gaan dan is het om vrijwilligerswerk doen. Met de beste bedoelingen, dat weet ik wel. Maar jullie beeld over Afrikanen wordt daarmee wel bevestigd! Ik kom gewoon uit een grote stad met hoge flats en dure kantoorgebouwen, hoor!” Shit, bedenk ik me, zelf heb ik me daar dus ook schuldig aan gemaakt hieraan toen ik twee jaar geleden op het Ghanese platteland ging wonen en vrijwilligerswerk ging doen… “Jullie denken dat alle Afrikanen in een hutje wonen, ver weg van de bewoonde wereld. Nou, dat is echt niet zo hoor!” Edna heeft natuurlijk wel gelijk. Afrika verstedelijkt veel sneller dan de rest van de wereld. Naar verwachting van het UNFPA zal de stedelijke bevolking van Afrika van 294 miljoen in 2000 verdubbelen tot 742 miljoen in 2030. Dan woont meer dan de helft van de Afrikanen in een grote stad. Toch blijven wij maar vasthouden aan het beeld van op het platteland levende Afrikanen.

Het feestje is inmiddels in volle gang. “Lindy kan ik zo even op je computer kijken hoelaat m’n trein vertrekt?” “Tuurlijk, maar weet je hoe internet werkt dan?”, antwoord ik. “Edna kijkt me fel aan, maar als ze m’n knipoog ziet schieten we allebei in de lach!

Droogte in Afrika

Youngmindz

Droogte in Oost-Afrika. Tjah, dat is er daar toch altijd, denk je misschien. Een beetje gelijk heb je dan ook. Maar de droogte die er nu is, is ongekend. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, is dit “de ergste humanitaire ramp in de wereld”. Het gaat om grote gebieden in Somalië, Kenia en Ethiopië. Dagelijks vluchten er duizenden mensen die vaak dagen en soms zelfs wekenlang onderweg zijn. Zonder voedsel. Met nauwelijks water.


Voor de ergste droogte sinds 60 jaar heeft de SHO gister een hulpactie op touw gezet. De SHO zijn de Samenwerkende HulpOrganisaties; een verzameling van 10 Nederlandse hulporganisaties.  Giro 555 is geopend. Iedereen die zijn of haar steentje bij wil dragen, kan hier een bedrag op storten. Een grotere actie om meer geld op te halen volgt nog.

Deze droogte is natuurlijk enorm slecht nieuws. Maar het “goede nieuws” is dat Nederlanders een vrijgevig volk zijn. Dat was vorige week in het nieuws. Het Amerikaanse Wall Street Journal liet een onderzoek doen. Daaruit bleek dat Nederlanders vaak aan goede doelen geven. Tweederde van de Nederlanders doet dat weleens. In onze buurlanden doet maar zo’n eenderde van de bevolking dat. We mogen dus best een beetje trots zijn op onszelf. Want als dit onderzoek klopt, kan de SHO dus aardig wat geld gaan besteden om de mensen die getroffen zijn door de droogte te helpen.
Maar hoe zit dat met ons? Met jongeren? Geven wij ook zo vaak of laten we onze ouders dat doen?
Zeg eens eerlijk. Hoeveel stop jij in de collectebus?

vrijdag 1 juli 2011

Stem mij naar New York


Het ministerie van Buitenlandze Zaken zoekt een social-mediareporter die in september met hen meegaat naar de VN-top.
Help mij om zoveel mogelijk stemmen en reacties te halen! Ga naar je facebook, 'like' Nederland en de VN en stem op mij!
Dat kan via deze link: http://www.facebook.com/NederlandendeVN?sk=app_153773201357777&app_data=item_29

Alvast bedankt!