dinsdag 3 maart 2015

De economie op de Balkan


De economische situatie in de meeste landen op de Balkan ziet er niet al te florissant uit. Liberale jongerenpartijen uit Bosnië, Servië, Montenegro, Kroatië, Macedonië en Bulgarije zijn het laatste weekend van november bijeen in Sarajevo om met elkaar hierover te discussiëren. Deze landen hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de overgang van het communisme naar een marktgerichte economie. Daarbij zijn de bloedige gevolgen van het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië uiteraard ook van invloed.

Corruptie, vriendjespolitiek, een instabiele politieke situatie, zwakke (overheids)instanties, hoge werkloosheid en een niet al te aantrekkelijk investeringsklimaat spelen een grote rol op de slechte economische situatie in al deze landen.
Uiteraard zijn de verschillen ook makkelijk te benoemen en heeft elk land zijn eigen problemen of kansen. Zo zijn Bulgarije en Kroatië (al) lid van de Europese Unie, alhoewel dat niet direct een verbetering van de economie betekent. Waar Kroatië profiteert van toerisme, kampt bijvoorbeeld Bosnië met een politiek systeem dat veel hervormingen afremt of blokkeert.

Omdat de problemen in deze landen voor een deel met elkaar overeenkomen wordt tijdens deze conferentie ook gekeken naar mogelijke gezamenlijke manieren om de economie te verbeteren. Al snel komen verschillende deelnemers tot de conclusie dat de hele regio wel wat goede PR kan gebruiken. Dit kan goed zijn om meer buitenlandse investeerders naar de diverse landen of de regio te lokken maar ook een impuls voor toerisme. Ook zien de liberale jongerenpartijen veel mogelijkheden als de landen meer en beter gaan samenwerken. Hiertoe geven ze graag het goede voorbeeld door als regionaal netwerk op te blijven treden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten