maandag 1 november 2010

Het Fair Career Event

IS Online

“…interessante werkgevers die op zoek zijn naar hoogopgeleid talent.” Zo staat het in de folder van het Career Event. Dit jaar is er een speciale NGO-hoek: Het Fair Career Event.

Ik ben bijna afgestudeerd in de richting Internationale Betrekkingen, conflicten en Internationale Samenwerking.  Voor mij is dit dus dé ideale carrièrebeurs!
Enthousiast ga ik op een aantal potentiële werkgevers af. Bij Amnesty hebben ze een leuke vacature. Als ik naar meer informatie vraag word me meteen verteld dat het “niet voor starters is. We willen wel écht dat je ervaring hebt… Je kunt ook vrijwilligerswerk voor Amnesty doen.” Tjah, vrijwilligerswerk, stages , hartstikke leuk. Maar dat heb ik al genoeg gedaan. Ik wil mezelf graag nuttig maken maar ook m’n huur kunnen betalen.  Misschien heb ik bij Artsen Zonder Grenzen meer succes. “Nee, je moet eerst minimaal twee jaar werkervaring hebben. Anders maak je geen kans”
Ben ik hier op de verkeerde markt? Ik dacht toch dat dit voor bijna- of net afgestudeerden was…

Het is niets nieuws. Terwijl het aantal  specialistische opleidingen zoals International Development, Conflictstudies, Sustainable Development, en Human Rights de pan uit rijst, neemt de kans op een passende baan af.
Onlangs bleek uit een onderzoek van ‘Vice Versa’ dat er in de ontwikkelingssector nauwelijks plaats is voor starters.  Er zijn te weinig vacatures. Als er een vacature bij een NGO vrijkomt stromen de sollicitaties vaak, bij wijze van spreken, met postzakken tegelijk binnen.  Dus wordt er ervaring gevraagd, liefst in het buitenland. Maar hoe kan ik die ervaring opdoen als ik nergens de kans krijg?

Door de aankomende bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking  lijkt er nog minder hoop. Oxfam Novib bijvoorbeeld zag zich door de bezuinigingen genoodzaakt hun traineeprogramma af te schaffen. 
Geen enkele organisatie op het Fair Career Event is hard op zoek naar nieuw talent. Begrijpelijk met onduidelijkheden over subsidies en een overschot aan mensen die graag in de sector willen werken. Maar waarom wordt er dan een Fair Career Event georganiseerd? Een speciale carrièrebeurs voor idealisten is ontzettend leuk en interessant. Maar nutteloos als  er helemaal geen banen zijn voor starters!

2 opmerkingen:

 1. Ze zoeken altijd het schaap met de vijf poten... Het lijkt mij dat je al aardig aan de weg timmert, ze wilde niet eens je CV bekijken? Eigenaardig, zéker op een beurs voor starters!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Lindy,
  Hetzelfde was het geval bij de Dag van de VN (ohnee UN&Me). Er waren ook workshops met tips over hoe je wel binnen zou komen bij de VN, maar de mensen in de zaal bewezen het tegendeel. De baas van 'het klasje' had eigenlijk ook geen antwoord op dezelfde vragen als die jij stelt...
  Zeker raar dat ze dan nog zo'n beurs opstarten!

  Maar, we blijven hopen..

  BeantwoordenVerwijderen