zondag 30 juni 2013

Babylution!

Alweer een revolutie? Ja, na Egypte, Tunesië, Turkije, Brazilië, Bulgarije en nog een hoop landen die hier niet tussen staan is er de laatste weken ook in Bosnië een golf van protest op gang gekomen. Het klinkt lief en zacht: babylution. Vergeleken bij de rellen in Turkije en Brazilië op dit moment, gaat het er in Bosnië dan ook vrij 'lief' aan toe. Maar wat is er hand?

Het begon met de 3 maanden oude baby Belmina. Het zieke meisje had dringend een beenmergtransplantatie nodig. Daarvoor moest ze naar het buitenland maar dat ging niet. Sinds februari worden er namelijk geen identificatienummers meer verstrekt omdat de politiek het maar niet eens wordt over hoe dit systeem er uit moet zien. Zonder zo'n nummer, een JMBG, is het niet mogelijk het land uit te reizen.

Ondertussen was er nog een andere baby, Berina, die ook erg ziek was. Het is gelukt haar het land uit te krijgen maar omdat haar behandeling inmiddels vertraagd was is zij ook overleden.

Sinds 5 juni wordt er daarom geprotesteerd. Het begon met een klein groepje mensen die een paspoort voor Belmina eisten. Het werden steeds meer en meer mensen.
Het gaat inmiddels niet alleen maar om die identificatienummers. Het protest richt zich op politici in het algemeen 'die al 20 jaar hun werk niet doen en niet in het belang van het volk handelen'.
Aankomende maandag staat de grootste protestactie sindsdien gepland. Er wordt geprotesteerd en daarnaast wordt er opgeroepen om een dag lang niets uit te geven en alle betalingen aan overheidsgerelateerde instellingen uit te stellen tot 1 augustus. 'Vul niet hun zakken maar hou je geld in je eigen zak.'

Wat er na maandag aan protesten volgt weet niemand nog. Een ding is zeker: in het nog altijd langs etnische lijnen verdeelde land is samen geprotesteerd voor een doel; een mooie toekomst kinderen in Bosnië-Herzegovina.

http://www.oneworld.nl/bloggen/lezersblogs/babylution

1 opmerking:

  1. Wil je reageren? Doe dat dan op deze link: http://www.oneworld.nl/bloggen/lezersblogs/babylution
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen