donderdag 8 oktober 2015

Rookbom in Kosovaars parlement


Foto: via twitter
Zojuist is er een rookbom gegooid in het Kosovaarse parlement. Niet door boze burgers, maar (hoogst waarschijnlijk) door oppositiepartij Vetëvendosje (wat zelfbeschikking in het Albanees betekent). De partij is al langer woedend op de Kosovaarse regering. Zo gooide het twee weken geleden nog eieren naar de regering en blokkeerde de partij met ander oppositiepartijen vorige week het spreekgestoelte in het parlement waardoor er even niet vergaderd kon worden. Vandaag zette het heftigere middelen in.

Het gebouw zou inmiddels geëvacueerd zijn en twee parlementsleden hadden medische verzorging nodig.

Vetëvendosje is zo boos vanwege een belangrijke overeenkomst die onlangs is ondertekend in Brussel door Servië en Kosovo. Het verdrag opent onder meer de weg naar een 'vereniging van Servische gemeentes' met vergaande bevoegdheden. De regering zegt met deze deal de EU tegemoet te komen en weerspreekt dat de Serviërs zich hiermee kunnen mengen in de Kosovaarse politiek. Verschillende oppositiepartijen, Vetëvendosje, the Alliance for the Future of Kosovo, AAK, and the Initiative for Kosovo, Nisma, zijn fel tegen het akkoord. Ze vrezen dat door de bevoegdheden die deze vereniging krijgt de “manipulatie van de Serviërs” toeneemt. Veel gebieden in Kosovo die door Serviërs worden bewoond worden door Servië gecontroleerd.

De afgelopen weken is de spanning erg hoog opgelopen. De oppositie wil dat premier Isa Mustafa zijn handtekening onder het akkoord vandaan haalt.
Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar de woede en onrust zal voorlopig nog niet weg zijn.

Foto: via twitterGeen opmerkingen:

Een reactie posten