dinsdag 29 maart 2011

Cacao of olie

IS Online

Stel dat onze auto's op cacao rijden en dat koffie de wereldeconomie sterk beïnvloedt. Of dat de internationale media hun camera's 24uur per dag op Abidjan richten en dat de hele wereld daar dagelijks naar kijkt. Of stel dat Ivoriaanse vluchtelingen heel makkelijk in een bootje naar het Europese vaste land kunnen…

Zouden we dan ook een no-fly zone instellen? Zouden we dan ook ons leger inzetten om Nederlanders uit Ivoorkust te halen? Zouden we dan ook dagenlang aan de buis gekluisterd zitten? Zouden we dan ook opeens van steden waar we een paar weken eerder nog nooit van hadden gehoord weten of die in handen zijn van de oppositie of juist niet?

Of zouden de dagelijkse gevechten precies hetzelfde zijn? Zou de internationale gemeenschap nog steeds pijnlijk onzichtbaar zijn? En zou Ivoorkust nog steeds maar zelden de voorpagina’s halen?

En stel dat de buurlanden van Ivoorkust ook opeens onrustig worden na frauduleuze verkiezingen. Zouden we dan spreken van een ‘West-Afrikaanse lente’ of zouden we dan nog méér afhaken dan nu al het geval is omdat het ‘in Afrika toch altijd en overal oorlog is’?

De aandacht voor Libië is uiteraard terecht. Maar waarom is diezelfde aandacht er voor Ivoorkust niet?

4 opmerkingen:

 1. Reageren? Dat kan hier: http://www.ismagazine.nl/2011/03/29/cacao-of-olie/#comments

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe komt hwet dat ik het IS magazine niet meer ontvang
  Patricia Lachman uit Suriname

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Patricia,

  Ik zit niet in de redactie maar schrijf als freelancer voor IS Magazine.
  Een paar maanden terug is IS Magazine overgegaan in het tijdschrift OneWorld. Daardoor moet je voor abonnementen in het buitenland tegenwoordig betalen. Hier vind je meer info:
  http://www.oneworld.nl/magazine/abonnement-het-buitenland

  Als je contact wilt met de redactie kan je dat hier vinden: http://www.oneworld.nl/contact

  Succes!

  Groeten Lindy

  BeantwoordenVerwijderen