dinsdag 12 juli 2011

Droogte in Afrika

Youngmindz

Droogte in Oost-Afrika. Tjah, dat is er daar toch altijd, denk je misschien. Een beetje gelijk heb je dan ook. Maar de droogte die er nu is, is ongekend. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, is dit “de ergste humanitaire ramp in de wereld”. Het gaat om grote gebieden in Somalië, Kenia en Ethiopië. Dagelijks vluchten er duizenden mensen die vaak dagen en soms zelfs wekenlang onderweg zijn. Zonder voedsel. Met nauwelijks water.


Voor de ergste droogte sinds 60 jaar heeft de SHO gister een hulpactie op touw gezet. De SHO zijn de Samenwerkende HulpOrganisaties; een verzameling van 10 Nederlandse hulporganisaties.  Giro 555 is geopend. Iedereen die zijn of haar steentje bij wil dragen, kan hier een bedrag op storten. Een grotere actie om meer geld op te halen volgt nog.

Deze droogte is natuurlijk enorm slecht nieuws. Maar het “goede nieuws” is dat Nederlanders een vrijgevig volk zijn. Dat was vorige week in het nieuws. Het Amerikaanse Wall Street Journal liet een onderzoek doen. Daaruit bleek dat Nederlanders vaak aan goede doelen geven. Tweederde van de Nederlanders doet dat weleens. In onze buurlanden doet maar zo’n eenderde van de bevolking dat. We mogen dus best een beetje trots zijn op onszelf. Want als dit onderzoek klopt, kan de SHO dus aardig wat geld gaan besteden om de mensen die getroffen zijn door de droogte te helpen.
Maar hoe zit dat met ons? Met jongeren? Geven wij ook zo vaak of laten we onze ouders dat doen?
Zeg eens eerlijk. Hoeveel stop jij in de collectebus?

1 opmerking:

 1. Ik reken mezelf niet meer tot de jongeren maar wil toch even reageren: ;-)

  Lindy, deze ramp is zo erg omdat het te verwachten was. Wij blijken niet in staat Afrika op een goede manier te helpen. Dat de klimaatverandering het grootste effect op Afrika zou hebben wisten we al lang.

  Er is voor 12 miljard mensen voedsel en we zijn niet in staat die mensen te redden. "Giro 555", het helpt wel, maar kunnen we nou echt niet beter?

  Toch maak ik geld over, want het helpt toch, en elk leven is er één. Ik zou van de daken willen schreeuwen om mensen ertoe te verzetten geld over te maken.

  Luister naar Tineke Ceelen op BNR:

  http://bit.ly/mRqdje

  BeantwoordenVerwijderen