vrijdag 29 juli 2011

Idioot zoekt podium

 Youngmindz

Marco Borsato heeft een poliep. Jan Smit moet zijn winkel sluiten. Er komt géén reünie van Destiny’s Child. En Wesley Sneijder heeft een tatoeage van Yolanthe op zijn buik.


Het is non-nieuws. Eigenlijk gaat het nergens over en het interesseert me helemaal geen bal. Maar wat had ik graag gezien dat de kranten er vol van stonden afgelopen week. Dat Ferry Mingelen met een ernstige blik het nieuws over de poliep van Borsato mijn huiskamer deed binnenkomen. Dat Maarten van Rossem aanschoof bij Uitgesproken om er zijn licht over te laten schijnen. En dat de tatoeëerder van Sneijder eens flink door Clairy Polak aan de tand werd gevoeld. Vooruit, het Amerikaanse schuldenplafond, de honger in de hoorn van Afrika, of de schulden van Griekenland hadden ook gemogen…
Maar dat was allemaal niet het geval. Nee we werden (en worden) elke dag opnieuw lastig gevallen over het gestoorde gedachtegoed van een niet nader te benoemen Noor.

Deze man heeft, zoals iedereen weet, twee vreselijke terreuraanslagen gepleegd. Zoals inmiddels ook wel iedereen weet deed hij dit omdat hij een bepaalde boodschap heeft. En hij gehoord moet worden. Volgens hemzelf dan. Dus wat dacht deze idioot? Hmmm.. op Noorse opiniepagina’s en blogs word ik blijkbaar niet gehoord. Ik moet iets anders verzinnen. Laat ik eens een hoop jongeren neerknallen, misschien dat de wereld dan luistert!

En ja hoor.. de wereld luisterde… Massaal! Zijn 1500 pagina’s (!) tellende manifest is inmiddels door elk zichzelf respecterende krant, tijdschrift, of actualiteitenprogramma uitgeplozen. Anders hoor je er namelijk niet bij. Foto’s van deze terrorist in zijn zelfbedachte uniform sierden wereldwijd de voorpagina’s. En zijn filmpje, dat hij vlak voor zijn daad online plaatste, is volgens LiveLeak al bijna 100.000 keer bekeken… Zonder al die doden had er waarschijnlijk niemand naar het filmpje gekeken!
Begrijp me niet verkeerd.  Bericht alsjeblieft over de aanslagen, over alle onschuldige jonge mensen die de dood vonden. Over het verdriet van alle nabestaanden. De angst van de overlevenden.
Maar geef deze gek niet het podium waar hij letterlijk om vraagt. Want er zijn echt wel nog meer gekken op de wereld die ook gehoord willen worden. Die ook een podium zoeken. Laat dit nou geen voorbeeld voor hen zijn… En laat deze freak geen held worden voor andere gestoorden…

*in deze column is met opzet niet naar bepaalde personen, documenten of video’s gelinkt.*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten