vrijdag 26 augustus 2011

Bijzondere hobby: Goochelen

Voetbal, hockey of dansen: typisch en het behoort tot de dagelijkse sleur. Een triatlon lopen, planking en strontvliegen verzamelen: opmerkelijk en je trekt er makkelijk volle zalen mee. In de rubriek ‘bijzondere hobby’s’ komen jongeren aan het woord met een bijzondere hobby. Des te ongewoner, des te beter!


Deze keer: goochelduo Magicfull!
Naam: Pieter Bosma en Matthias, oftewel Duo Magicfull
Leeftijd: 15
Hobby: Goochelen


1. Wie zijn jullie?
Pieter:”Wij zijn twee jonge goochelaars en geven goochelshows met name in de provincie Noord-Holland. Dat varieert van kindershows, een opening van een buurthuis of bijvoorbeeld in bejaardentehuizen. Op dit moment hebben wij drie verschillende shows. Eén is echt een illusieshow met vuur en verdwijningen, verder een familieshow en sinds deze maand ook een kindershow met een speciaal decor en  liedjes.”

2. Waar heb je dit allemaal geleerd?
Pieter: “Toen ik zeven was, was ik clown bij mijn oom in het circus. Daar heb ik wat basisdingen geleerd zoals op een éénwieler rijden en jongleren. Een vriend van mij, Matthias, goochelde en trad daarmee op. Dus eigenlijk was het vanzelfsprekend dat wij samen verder gingen. Sinds ongeveer 3,5 jaar treden wij op en hebben vier tot acht optredens in de maand!”

3. Hebben jullie allebei een ander specialiteit?
Pieter: “We proberen zoveel mogelijk met z’n tweeën te doen. Dat maakt ons ook speciaal, want veel goochelaars treden alleen op, maar we hebben wel trucs die de één veel beter kan dan de ander. Zo heb ik een truc waarbij ik een zwaard van vijftig cm inslik. Daar moet je wel vaak voor oefenen, dus die truc doe ík dan altijd. Matthias kan bijvoorbeeld tachtig kaarten uit de lucht tevoorschijn toveren. Vaak geven we ook workshops na een optreden en als één van ons dan bijvoorbeeld iets met school heeft geeft de ander de workshop alleen. De optredens doen we wel eigenlijk altijd samen, want anders klopt onze naam natuurlijk ook niet meer hé?!”

4. Hoe bedenken jullie nieuwe trucs?
Pieter: “Je kan veel trucs kopen, maar dan is de kans natuurlijk groot dat anderen dezelfde truc hebben. Daarom is het leuker om zelf trucs te bedenken en daar hebben wij er nu vijf van. Een truc bedenken begint met  een wild idee. Zo hebben wij  bijvoorbeeld een kooi gebouwd, waar we een doek overheen doen, een vlam erin zetten en dan zit opeens Matthias daar! Bij andere goochelaars zie je dat ook (met name grote illusionisten), maar wij hebben een eigen variant erop. Zo hebben wij  zélf eerst een kooi gebouwd, getest en aangepast. Het is veel werk, dus je moet het wel echt leuk vinden om te doen!”

5. Gaat er ook wel eens iets mis?
Pieter: “Ja soms gaan er kleine dingetjes mis. Het is maar zelden dat de mensen het ook zien. Een keer deden we een truc met brandende fakkels. Daar moest een vuurschaal voor worden ontstoken. Dat hadden we heel vaak al geoefend en ook al een paar keer mee opgetreden. Het ging altijd goed, maar deze keer zat er blijkbaar een lek in de schaal waardoor alle vloeistof achter de schermen was gaan lekken, met als gevolg een brand.  Anderen hebben dat toen geblust, want wij stonden op het podium. Op dat moment schoot ik even in de stress,  maar achteraf kan ik er om lachen!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten