vrijdag 26 augustus 2011

Bijzondere hobby: Wakeboarden

Voetbal, hockey of dansen: typisch en het behoort tot de dagelijkse sleur. Een triatlon lopen, planking en strontvliegen verzamelen: opmerkelijk en je trekt er makkelijk volle zalen mee. In de rubriek ‘bijzondere hobby’s’ komen jongeren aan het woord met een bijzondere hobby. Des te ongewoner, des te beter!
Deze keer…
Naam: Maurice
Leeftijd: 23
Hobby: Wakeboarden


1. Wat is wakeboarden precies?
Maurice:
“Je hebt een board en een touw. Het touw maak je vervolgens vast aan de boot, maar je kan het ook achter een kabel wakeboarden. Dat kan in Nieuwegein waar ik vaak board. Er ligt dan bijvoorbeeld een ramp (of er liggen buizen) in het water waar vanaf kan springen of trucjes mee kunt doen. Echt heel gaaf, maar het leukst blijft wakeboarden achter een boot.”


2. Hoelang doe je dit al en hoe ben je op het idee gekomen?
Maurice:
“Vroeger heb ik wel eens geskate, ook in een halfpipe en af en toe deed ik ook een enkele truc. Het bevalt mij wel om een beetje spanning in je sport te hebben en daarom ben ik op een lekker zomers dagje met een vriend meegegaan toen hij ging wakeboarden. Ik was meteen verkocht! Ik doe het nu ongeveer vier maanden, nog niet zo lang dus. Op termijn lijkt het mij wel leuk om ook aan wedstrijden mee te doen, maar dan moet ik eerst veel meer ervaring hebben. Zaterdag is het WK in Nieuwegein. Dat klinkt heel groot hè, voor Nieuwegein? Maar het is een echt WK, met prijzengeld tot 30.000 euro. Om daar te komen moet je echt goed zijn. Daar ben ik nog lang niet, misschien over een jaar of vier jaar, haha!”

3. Welke trucs kan je allemaal?
Maurice:
“Ik ben nu bezig met wat trucjes aanleren. Zo wil ik van een schans springen en dan een salto maken of een rondje draaien. Ik doe ook veel grabs. Dan pak je, als je in de lucht bent, je board vast. Dat kan je aan de voor- of aan de achterkant van je board doen. Dat kan ik ál wel. Ook wil ik graag een ‘switch’ maken. Dat is dat je je board draait tijdens het boarden. Het heet zo omdat je wisselt van je standbeen. Wat echt een gave stunt is, is een railey. Dat is wat de écht gevorderden doen. Je draait je bord dan een kwartslag, zodat er druk op het water ontstaat waarna je je hakken tegen het water zet. Als je dan afzet, vlieg je meters door lucht zonder hulpmiddelen! Dat is echt gaaf.”

4. Het is een buitensport. Hoe doe je dat in de winter?
Maurice:
“Ja, het seizoen begint ongeveer in april en eindigt in september of oktober. Ik ben net begonnen dus eigenlijk weet ik niet zo goed hoe het in de winter zit met wakeboarden. Je zou zeggen: “Ga snowboarden!” maar het gevoel met sneeuw is echt heel anders dan met water. Dus ik denk dat het gewoon dikke pech is.”

5. Is het ook gevaarlijk?
Maurice: “Je schoenen trek je strak aan en zitten vast aan je board. Dus over het algemeen valt het wel mee. Je kan natuurlijk altijd lelijk terecht komen als je valt of als je ergens achter blijft hangen. Je gaat toch met 130 km/uur over het water dus dan heb je snel iets uit de kom.  Maar ik hoor maar erg weinig over botbreuken in deze sport, dan gaat het meer om  spierverrekkingen. Ook vervelend, want dan kan je toch een maand niet boarden. Gelukkig heb ik zelf tot nu toe nog geen blessure gehad!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten