vrijdag 26 augustus 2011

Losers uit Londen

10 augustus, Youngmindz
Londen brandt. Al vier dagen of eigenlijk nachten en het geweld is overgeslagen. Naar Liverpool, Manchester en Bristol, maar ook Leeds, Nottingham en Birmingham.  De relschoppers die dit doen zijn losers. Het zijn idioten, debielen en geen knip voor de neus waard.

De rellende jeugd kwam in opstand tegen de politie nadat de politie een man had doodgeschoten. Blijkbaar was dit de trigger om jarenlange opgekropte frustraties over hun uitzichtloze situatie te uiten. De wijk Tottenham, waar de rellen begonnen, is één van de armste wijken van Londen. Ook in de andere wijken waar het geweld losbrak is de werkloosheid hoog en het aantal schoolverlaters zonder diploma ook.  De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Veel jongeren in die wijk hebben nauwelijks toekomstperspectief.
Ik snap dat dat frustrerend is. Heel erg frustrerend zelfs. Maar hoe moeilijk je leven ook is, hoe zwaar je je misschien achtergesteld voelt ten opzichte van mensen in de betere  buurten, hoe weinig de politiek ook doet aan je situatie, hoe uitzichtloos alles lijkt of misschien wel is? Je gaat daarom toch niet auto’s in de fik steken? Of winkels leegplunderen van mensen die er niets aan kunnen doen nota bene en wiens levenswerk nu kapot is? Of molotovscocktails gooien naar de politie? Of anders vuurwerk en stenen… Er zal vast wel een wetenschappelijke verklaring zijn waarom ze dit toch doen, maar ik vind het echt volslagen belachelijk!

Als je toekomstperspectief wil hebben moet je je school afmaken en daarna een baan vinden. Als dat niet lukt moet je harder solliciteren of een baantje nemen onder je niveau en je dan opwerken. Je kan ook voor jezelf beginnen.  Als de wijk waarin je woont verpaupert moet je zorgen dat  je daar met z’n allen wat aan doet. Natuurlijk helpt het dan als de politiek je hoort. Maar om gehoord te worden kun je jezelf verenigen met andere mensen, want dan sta je sterker. Je gaat het debat aan en geeft het goede voorbeeld. Maar om gehoord te worden ga je toch geen winkelpanden afbranden of fysiek geweld gebruiken? Dat is toch belachelijk en nog hartstikke dom ook, want je situatie wordt er alleen maar nóg uitzichtlozer van als je ook nog eens een strafblad krijgt!
Als geweld de manier is waarop iemand denkt gehoord te worden of gelijk te krijgen is hij of zij wat mij betreft echt geen knip voor de neus waard. Gestoord gewoon! Iemand die zoveel geweld gebruikt en politieagenten, winkeliers en andere bewoners in de wijk zoveel angst inboezemt verdient wat mij betreft ook helemaal geen toekomstperspectief!Geen opmerkingen:

Een reactie posten